Vloer en wandtegels

Onderhoud van tegelwerk;

Vooral direct na het plaatsen van het tegelwerk is het noodzakelijk om de cementsluier die altijd achterblijft -een grijze waas- grondig te verwijderen. Dat doet u het beste met bijvoorbeeld een oplossing van lauw warm water met schoonmaakazijn
Vervolgens moet de vloer en wandtegels voor het beste resultaat worden drooggepoetst met een schone doek. Daarna is het een kwestie van periodiek onderhoud.

Afhankelijk van de aard van de ruimte en de mate van vervuiling moet de vloer dagelijks of in elk geval wekelijks te worden gereinigd.
Voor het normaal onderhoud kunt u de vloer reinigen met een licht ‘zuur’ product, bijvoorbeeld een sanitairreiniger. Deze verwijdert achtergebleven kalk-, urine- en zeepresten. Het gebruik van de zuurhoudende sanitairreiniger dient afgewisseld te worden met een licht alkalisch reinigingsmiddel. Dit verwijdert loopvuil en andere vlekken die tijdens het normale gebruik ontstaan. Gaat het om een natte ruimte, dan moet u het zure reinigingsmiddel gemiddeld vaker toepassen dan het licht alkalische reinigingsmiddel. Indien het een droge ruimte betreft (bijvoorbeeld hal of woonkamer) dan moet u het alkalische reinigingsmiddel gemiddeld juist vaker gebruiken dan het zure reinigingsmiddel.

Wandtegels moet u regelmatig afnemen met een mild schoonmaakmiddel. Eventueel kunt u een kalkverwijderaar toevoegen in een lage dosering. Decoratie elementen voorzichtig behandelen. Zuurhoudende kalk of zogenaamde cementsluierverwijderaars kunnen natuursteen decorstrips en dergelijke aantasten.