Er komen regelmatig vragen over de behandeling en onderhoud van badkamers, met als specifiek aandachtpunt “de kitvoegen”. Door veranderingen in de hedendaagse bouwwijze, de gebruikte materialen en schoonmaakmiddelen zijn er bij de bewoners vragen gerezen betreffende het gebruik en onderhoud van een badkamer.
Een bekend hedendaags fenomeen is schimmelgroei in een badkamer. Schimmelgroei kan optreden door de combinatie van drie elementen. Als er één van deze elementen ontbreekt, dan zal de schimmelontwikkeling zich sterk beperken. De bepalende elementen zijn: Vochtigheid, temperatuur en voedingsbodem. Voor een lange levensduur van de sanitaire ruimte is het ook belangrijk om de juiste reinigers en schoonmaakmiddelen te gebruiken.
Vochtigheid
In sanitaire siliconenkit wordt een fungicide toegevoegd om schimmelvorming tegen te gaan, Indien het milieu vochtig is in de omgeving van de kitvoeg, dan treedt het fungicide naar de oppervlakte om zijn schimmelremmende werking te doen. Indien de badkamer regelmatig nat achter gelaten wordt, dan kan het schimmelremmende middel aanzienlijk sneller naar de oppervlakte komen en zal de siliconenkit zijn schimmelremmende fungicide sneller kwijt raken. Het is dus zaak om een bad of een douchecabine na te drogen met een (hand)doek. Hierdoor verwijdert u dan ook meteen de voedingsbodem.
Temperatuur
Een schimmel gedijt goed bij een relatief hogere temperatuur. Daarnaast kan lucht met een hogere temperatuur meer vocht bevatten. Het is dus zaak om een badkamer zo snel mogelijk droog te krijgen en te houden. Dit kan geschieden door een goede luchtstroom met een lage vochtigheidsgraad. Door bijvoorbeeld een krachtige mechanische ventilator kan men een goede luchtstroom creëren waardoor het vocht beter wordt afgevoerd. In de praktijk wordt er echter vaak vergeten dat er dan ook droge lucht aangevoerd dient te worden. Doordat er vaak hoogpolig tapijt of laminaat onder de badkamer deur gelegd wordt, wordt de lucht aanvoer in de badkamer aanzienlijk beperkt en kan de mechanische ventilator niet meer optimaal functioneren.
Voedingsbodem
Door na het douchen alles goed na te spoelen en met een handdoek en/of wisser de wanden, kraan en randen droog te maken, verwijdert u ook gelijk huid en zeep resten waardoor een schimmel onthouden wordt van een voedingsbodem. Tevens beperkt het droogmaken het aanzetten van kalk en ijzerresten die na het verdampen van het water achterblijven in de doucheruimte, en worden witte en bruine vlekken op de wanden en douchescherm voorkomen.
Onderhoudsmiddelen
Als de douchecabine droog gemaakt wordt na het gebruik, is het onderhoud een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend. Ook kan het interval van de schoonmaak aanzienlijk langer worden. Door de combinatie van het droogmaken en het herhaaldelijk gebruik van een neutrale lijnoliehoudende schoonmaak middel, is het niet meer nodig om herhaaldelijk agressieve kalkoplossers te gebruiken. De lijnolie zorgt voor een dunne laag op de tegels en andere materialen. De vervuiling, zoals kalk en ijzer, hecht niet zo sterk aan de onderliggende materialen waardoor deze vervuiling zich eenvoudiger laat verwijderen. Beperk het gebruik van actieve reinigers alleen tot het glas van het douchescherm en de douchebak en/of het bad. Het is aan te bevelen om 1 keer per kwartaal de douchehoek te desinfecteren. Dit kan op een simpele en goedkope manier door toiletchloor aan te mengen met een rijke hoeveelheid water en dit vervolgens met behulp van een plantenspuit in cruciale hoeken te spuiten. Na deze behandeling is het belangrijk om goed na te spoelen met bijvoorbeeld de douchekop.