Onderhoud aanrechtbladen

Onderhoud terrazzo aanrechtbladen

Het juiste onderhoud van een terrazzo aanrechtblad is het regelmatig boenen met groene of zachte zeep. Groene zeep is gemaakt van lijnolie, zachte zeep van soja-olie. Door het regelmatig onderhoud met deze zeepsoorten (1 x per week bij een nieuw blad, later 1 x per maand) blijven er bij elke schoonmaakbeurt restjes zeep achter. Hierdoor ontstaat een beschermlaagje. Tevens wordt aanbvolen 3 tot 4 x per jaar het blad te behandelen met was voor natuursteen. Dit geeft een extra beschermlaag en een glanslaag. Zout, soda en zuren zijn funest voor terrazzo. Zij maken het oppervlak ruw doordat de cement tussen de korrels aangetast wordt. Na gebruik van deze stoffen dient het blad direct met schoon water nagespoeld te worden. Gebruik nooit zoutzuur of ammonia. Hete pannen direct van het vuur kunnen de beschermlaag aantasten. Hierdoor kan een doffe plek ontstaan. Deze plek kan dan met was behandeld worden.

Onderhoud betonnen aanrechtbladen

Beton is een poreus materiaal waarop een beschermlaag is aangebracht. Voor het regelmatig onderhoud adviseren wij wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel (ouderwetse groene zeep op basis van sojaolie of lijnolie). Verder wordt aanbevolen de beton enkele keren per jaar te behandelen met een was voor betonsteen.
Door spanningen in het materiaal kunnen er na verloop van tijd haarscheurtjes in het opppervlak ontstaan. Dit komt vooral voor in smalle stroken, bijvoorbeeld voor en achter de kookplaat en spoelbak. Dit is niet schadelijk voor de sterkte van het blad. In het gebruik kunnen er kleine gaatjes in het oppervlak ontstaan. Deze kunnen met een cementpapje gestopt worden. Het wordt afgeraden hete pannen direct van het vuur op het blad te zetten.

Enkele schadelijke stoffen voor het betonnen en het terrazzo aanrechtblad:
Zuren (zoutzuur, zoetzuur, citroenzuur, sinaasappelsap, azijn); soda; chloor; amonia; thee; vloeibare schuurmiddelen; wijn.

Onderhoud houten aanrechtbladen

Het is een oud en groot misverstand dat het onderhoud van een houten blad moeilijk zou zijn.
In feite is het eenvoudig en snel om een houten werkblad te onderhouden.
In tegenstelling tot andere materialen is een houten werkblad altijd op te schuren, te repareren en te herstellen bij schade. Na reiniging en oliebehandeling is het blad weer als nieuw.
Een massiefhouten werkblad zal 2 tot 3 keer per jaar behandeld moeten worden met onderhoudsolie.

Een houten werkblad heeft u voor uw leven.

LET OP !

1. Nooit hete pannen, theeglazen, koffiekopjes, waxinelichtjes e.d. rechtstreeks op het oppervlak zetten.

2. Laat kopjes, borden, etc. niet op het oppervlak uitlekken.

3. Gebruik geen groene zeep, ammonia, chloor, soda, azijn of andere reinigingsmiddelen die het oppervlak kunnen aantasten en/of verstoringen kunnen veroorzaken.

4. Gebruik altijd geschikte onderzetters.